Lyhytterapiaan pääsee nopeasti ilman lähetettä

Lyhytterapiaan pääsee nopeasti ilman lähetettä

Lyhytterapiasta voi löytyä apu akuuttiin ongelmaan, jolloin ei välttämättä edes tarvitse pitkää psykoterapiaa.

Helsingin Sanomat kirjoitti 6.10.2022, kuinka psykoterapia on ajautunut kaaokseen. Lehden kyselyyn oli vastannut 1500 psykoterapeuttia, jotka antavat Kelan kuntoutuspsykoterapiaa.

Jutun ydin oli, että psykoterapiaan olisi tulijoita paljon enemmän kuin on terapeutteja tai aikoja heille. Asiakas voi joutua jonottamaan jopa vuoden, jotta pääsee arviointikäynnille. Psykoterapia vaatii myös pitkää, usein vuosien, sitoutumista.

“Tarvitaan lisää matalan kynnyksen ja helpon saatavuuden lyhytinterventioita erilaisiin mielenterveyden häiriöihin. Ja näihin tietenkin koulutettua henkilöstöä. Jos akuutteihin tilanteisiin kuten masennukseen, ahdistuneisuushäiriöihin, paniikkitilanteisiin ja kriiseihin nopeasti puututaan, ei välttämättä synny tarvetta pitkään psykoterapiaan”, totesi eräs Hesarin kyselyyn vastannut terapeutti.

Käsittelen tässä blogikirjoituksessa lyhyesti lyhytterapian ja psykoterapian eroa.

Lyhytterapiaan ei tarvitse sitoutua

Kuten eräs kollegani sanoi, lyhytterapiaa voisi kutsua ohjaukseksi. Sitä voisi nimittää myös valmentamiseksi. Kun psykoterapiassa hoidetaan vakavia ja diagnosoituja mielenterveyden häiriöitä, lyhytterapiaan asiakas tulee ilman lähetettä tietyn huolen, ongelman tai kriisin takia.

Lyhytterapia on nimensä mukaisesti lyhytkestoista, jolloin se ei vaadi pitkää sitoutumista. Monien asiakkaideni kanssa olemme sopineet, että he voivat varata ajan koska tahansa, kun he kokevat sen tarpeelliseksi. 

Joillekin asiakkaille sopii pidempi tauko tapaamisten välillä, jolloin he ehtivät prosessoida keskusteluamme ja tilannettaan. Osa taas varaa ajan viikon välein, kuten psykoterapiassa on tapana. Joillekin riittää vain yksi tapaaminen.

Lyhytterapeutti ja seksuaalineuvoja Satu Lehtinen

Lyhytterapia ei ole terveydenhuollon palvelu, ja lyhytterapeuttien pohjakoulutus voi vaihdella. Itse olen ponnistanut lyhytterapian pariin kulttuurituottajan ja seksuaalineuvojan taustalla. 

Olen usein kuullut olevani helposti lähestyttävä, mutta seksuaalineuvojaopintojen aikana tajusin, että asiakkaiden kannattelu ja kannustaminen ovat vahvuuteni. Voimaannun itsekin, kun asiakkaan palaset alkavat loksahdella paikoilleen.

Lyhytterapeuteilta ei vaadita omaa terapiaa, kuten psykoterapeuteilta, mutta olen käynyt oman terapian. Koen sen hyödylliseksi, kun kohtaan asiakkaita.

Lyhytterapiassa ei tehdä kirjauksia tietojärjestelmiin

Lyhytterapiassa ei tehdä kirjauksia minnekään järjestelmiin. Itse huolehdin tietosuojasta seuraavasti:

  • Muistiinpanoissa ei mainita asiakkaan eikä muiden, esimerkiksi läheisten, nimiä. Asiakkaiden tunnistamiseen käytän numerosarjoja.
  • En säilytä muistiinpanoja tietokoneella. Muistiinpanot ovat muistitikulla kahden lukon takana.
  • Kaikki keskustelut ovat ehdottoman luottamuksellisia.

Lyhytterapia voi soveltua myös siihen, kun asiakas odottaa psykoterapiaan pääsyä. Lyhytterapialla ei kuitenkaan voida hoitaa pitkään jatkuneita oireita, vaan se on apua akuutimpaan ongelmaan sekä ennaltaehkäisyä. 

Joskus lyhytterapia-asiakkaiden taustalla voi olla pitkä psykoterapia ja erilaisia diagnooseja, mutta he tulevat lyhytterapiaan hakemaan apua tiettyyn, ehkä tuoreempaan ongelmaan. Siihen lähdetään yhdessä tavoitteellisesti etsimään ratkaisua.

Tervetuloa lyhytterapiaan! Varaa aikasi täältä. <3:lla Satu

Ei viestejä
Etsi