Aloin koronasta toipuessani katsella Discovery+-palvelusta Marko Björs – Rakkauden seikkailu -ohjelmaa. Nopeasti selvisi, että ohjelma on paljon muutakin kuin rakkausrealityä.

Ohjelmassa kouluratsastaja Marko Björs etsii kyllä rakkautta. Etelä-Afrikan maisemissa kuvatussa ohjelmassa kumppaniehdokkaana on kymmenen sinkkumiestä.

Puhutaanko ohjelmassa homoudesta? Entä Markon kaapista ulostulosta? Totta kai! Nämä eivät kuitenkaan ole läheskään tärkeimmät teemat. Ohjelma hälventää stigmaa eli häpeäleimaa monen aihepiirin ympäriltä.

Miesten elämä helpottuisi monella tapaa, jos feminiinisyys hyväksyttäisiin normaaliksi osaksi mieheyttä.

Merkittävää on, että ohjelmassa miehet puhuvat keskenään esimerkiksi koulukiusaamisen kokemuksistaan. Miehen rooliin ei perinteisesti liitetä tunteita tai tunteista puhumista, ja moni mies kokee miehen roolin rajoittavana.

Ohjelmassa miehet sekä puhuvat että osoittavat tunteitaan ja herkkyyttään. Nämä ovat asioita, joita yleisesti liitetään feminiinisyyteen. Eräs sinkkumies kertoo, että hän on hyväksynyt feminiinisen puolen itsessään.

Kukaan ei ole täysin maskuliininen tai täysin feminiininen. Kaikki asettuvat asteikolla johonkin näiden välimaastoon. Miesten elämä helpottuisi monella tapaa, jos feminiinisyys hyväksyttäisiin normaaliksi osaksi mieheyttä.

Naisena koen, että minun on paljon helpompi tuoda maskuliinista puoltani esiin kuin miesten heidän feminiinistä puoltaan. Tähän soisin muutoksen vielä elinaikanani.  

Missä kohtaa asteikkoa sinä olet, kun toisessa päässä on täysin maskuliininen ja toisessa feminiininen?

On hienoa, että Marko Björs – Rakkauden seikkailu -ohjelmassa miehet keskustelevat avoimesti homoudesta ja homouteen liittyvistä stereotypioista. On myös upeaa, että Marko 52-vuotiaana tulee kaapista ulos, ja näin viitoittaa tietä monelle.

Toisaalta on väärin, että jonkun pitää vielä tulla kaapista ulos. Kuten miehet ohjelmassa toteavat, kaikki meistä ovat tavallisia tallaajia. Ihmisiä. Seksuaalisella suuntautumisella tai sukupuolella ei pitäisi olla niin paljon merkitystä.

Nyt on ehdottomasti aika laittaa omat tarpeet edelle ja olla oman itsensä amor!

Toivon kaikesta sydämestäni, että Marko Björs löytää rakkauden. Jos ei ohjelman kautta, niin muuten. Yhteiskunnassa, jossa edelleen arvostetaan pitkiä parisuhteita, on rohkeaa kertoa, että ei ole ikinä ollut pitkässä suhteessa. Ja että toivoo sitä.

Marko kertoo toimineensa amorina ystävilleen. Nyt on ehdottomasti aika laittaa omat tarpeet edelle ja olla oman itsensä amor!

Kuva: Discovery Finland

Ei viestejä
Etsi